World Press Photo 2018

Des del 28 d’abril fins al 27 maig de 2018 es pot visitar l’exposició del World Press Photo 2018 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. L’exposició es mostra en 100 ciutats de 45 països, aconseguint una audiència global de 4 milions de persones cada any. Aquesta mostra internacional de fotoperiodisme exposa fotografies de vuit categories: temes contemporanis, medioambient, temes d’actualitat, projectes a llarg termini, natura, gent, esports i notícies d’actualitat.

Les fotografies sintetitzen històries sobre injustícies, lluites, valentia, reptes… mostrades des del respecte i la comprensió. En algunes d’elles, el periodista ha posat en risc la seva vida per mostrar-nos una història punyent. Alhora, tenen força plàstica, estètica.

D’entre les diferents fotografies, les que més m’han impressionat són les següents:
Síndrome de resignació. Gent, primer premi individual. 2 de març 2 de 2017. Fotògraf Magnus Wennman.
Hi han hagut vàries noies d’entre 7 i 19 anys de l’ex-yugoslàvia o de l’est de l’Europa, que en rebre la denegació d’asil a Suècia, han caigut en coma. S’estan investigant els motius, per ara no es tan prou clars. Es creu que és degut inicialment al trauma, a més d’una reacció a l’estres i la depressió. Aquest síndrome només s’ha donat a Suècia.
Manal, retrats de guerra. Gent, segon premi individual. 10 de juliol de 2017. Fotògraf Alessio Mamo
Manal es una noia que ha tingut greus ferides a causa de l’exposició d’un missil a Irak. Acompanyada de la seva mare i dos germans, li estan fent operació plàstica a Jordània. Ha d’estar amb la cara tapada per una màscara moltes hores al dia per protegir la seva delicada pell. Li agrada molt dibuixar, i al ser mostrada amb la màscara, fa pensar en una heroina i una lluitadora, supervivent, més que en una víctima.
– Bellesa prohibida. Temes contemporanis, primer premi d’històries. 12 de novembre de 2016. Fotògrafa: Heba Khamis
El planxat dels pits és una tradició a Camerun. Les mares ho fan per evitar que les seves filles siguin violades. És una història molt trista perquè hauria de ser totalment innecessària, i alhora és una història d’amor de les mares cap a les filles, per a què no quedin embarassades i puguin seguir estudiant. S’estan analitzant les conseqüències físiques i psicològiques d’aquesta pràctica, que afecta al 25% de les dones, i en algunes zones al 50%.
Trobant la llibertat a l’aigua. Gent, Segon premi d’històries. 24 de novembre de 2016. Fotògrafa: Anna Boyiazis
A Zanzíbar les nenes no aprenen a nedar per falta de banyadors ben considerats segons la religió musulmana. La organització Panje Project (el projecte gran peix) els facilita un vestit de bany acceptable segons les seves creences i les ensenya a nedar. Les que n’han après, ensenyen a altres, en una història de creixement personal, col·laboració i esperança. Els vestits de bany grocs destaquen en la transparència de les aigües paradisíaques de l’oceà Índic.
– Boko Haram va lligar bombes suicida a elles… Gent, primer premi d’històries. 29 d’agost de 2017. Fotògraf: Adam Ferguson.
El grup militant Boko Haram de Nigèria ha segrestat més de 2.000 dones i noies des de 2014. Les utilitza com arma de guerra, lligant-les explosius al cos i obligant-les a fer-los explotar. Les noies fotografiades van poder escapar-se quan s’havien d’immolar i van trobar ajuda, en comptes d’explotar les bombes. El fotògraf ret homenatge a la valentia d’aquestes noies, sense mostrar directament les seves cares per evitar comprometre la seva integritat física al ser reconeguda pels seus segrestadors.Aquestes fotografies tenen una gran força plàstica gràcies a la saturació dels colors, el contrast entre la zona amb iluminació directa i indirecta.
Archivo:Edifici CCCB.jpg
Font de la imatge: wikipedia.
L’exposició es troba a l’antiga casa de la caritat (edifici de 1802), rehabilitada i renovada al 1993 pels arquitectes Helio Piñon i Albert Viaplana. Es tracta d’una intervenció brillant, de diàleg entre la part antiga i la part nova, des del respecte a l’història i també al llenguatge de l’arquitectura moderna. En al mig del pati s’inclou la part nova una façana de vidre que es plega a la part superior. D’aquesta forma reflexa la façana i la coberta del pati antic. La resta del programa nou es realitza soterrat: tot el terra del pati en realitat és la coberta del vestíbul d’accés, al qual s’hi accedeix per una rampa situada al propi pati interior. A més ara es pot visitar el mirador del CCCB.
L’exposició és impressionant: no us la perdeu!